Ce este un blogger?

 blog2

sursa: blog.navigationarts.com

Mulți visează la o carieră în jurnalism si se întreabă deseori cum pot ajunge un jurnalist care să conteze în mass-media și a cărui cuvant sa aibe valoare și să fie apreciat?

Exista câteva metode simple:

1.Să merg la facultate

2. Să urmez un curs sau să mă angajez într-o redacție

3. Să îmi fac un blog

Oare este suficient să avem un blog și să te numești jurnalist?  Dar înainte sa răspundem la acestă întrebare ar trebui să afla ce este un jurnalist și cum se definește el.

”Jurnalistul este persoana implicată în activitatea literară sau publicistică din jurul unei apariții periodice(ziar, televiziune, radio, internet)” sursă Wikipedia

”Persoană care în mod regulat pe baza remunerației, depune o activitate ce constă în a contribui prin cuvânt sau imagine la una sau mai multe tipuri de masss-media”Statutul Federației Internaționale a Jurnalistilor

”Ziaristul are datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecințe, obligație ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi corect informat”

”Nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte, știrea trebuie să fie exactă, obiectivă și să nu conțină pareri personale”sursă: Codul deontologic al ziaristului

Voi ce parere aveti? Este suficient să avem blog și un numar relativ de postări și să ne numim jurnalițti?

Oare care este diferența dintre un blogger bun și un jurnalist la fel de bun? Cred ca diferența o face-Codul deontologic al ziaristului.

blog3

sursa:loredanamanciu.blogspot.com

Diferența este dată de următoarele elemente:

1. Credibilitatea

Pe blog poate posta oricine aproape orice și nu este constrâns de o anumită deontologie, de anumite legi sau reguli, însă un jurnalist nu scrie doar în numele propriu, el scrie în numele unei intituții de presă pe care o reprezintă. Poate fi tras la răspundere în justiție pentru faptele sale și pentru denigrarea unei persoane, însă un blogger nu poate fi adus așa ușor în fața instanței.

Cu alte cuvinte, jurnalismul inspiră mai multă încredere în ceea ce privețte veridicitatea faptelor.

2. Calitatea relatării

Jurnalistul prin meseria sa este obligat sa fie obiectiv și să prezinte faptele cât mai aproape de adevăr, pe când blogul este ”un jurnal” care poate fii subiectiv. Bloggerul are libertatea săa prezinte faptele din propriul punct de vedere.

3. Etica profesională

Așa cum am amintit și la început, acest cod deontologic, trasează o serie de direcții și reguli de la care jurnaliștii nu se pot abare, ei trebuie să le urmeze cu sfințenie, dar în sfera blogului este aproape imposibil de impus astfel de reguli.

În încheiere vă las pe voi, dragi cititori, să decideți singuri prin prisma propriilor cunoștințe și valori, care este diferența dintre un jurnalist și un blogger sau daca orice blogger poate fi și jurnalist.

sursa: http://www.manafu.ro/2014/03/cu-ce-agentii-lucreaza-bloggerii-din-romania/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s